Online ünnepli a tánc világnapját a Maros Művészegyüttes - Népújság
2020-04-28

A tánc világnapja alkalmából a Nemzetközi Színházi Intézet üzenetét évente más-más személy fogalmazza meg. Idén Gregory Vuyani Maqoma  dél-afrikai táncművész, színész, koreográfus és táncpedagógus osztotta meg gondolatait. Üzenetében saját táncélményéről vall, amelyet a kihívás és küzdelem fogalompárosában ragad meg, és arra buzdít, hogy a tánc segítségével – most inkább, mint valaha – az emberiességre, összefogásra emlékeztessük a világot.

„Minden egyes nap olyan új kihívást jelent, amivel meg kell küzdenem, és csakis a tánc segítségével tudok értelmet adni a világnak. Elképzelhetetlen tragédiákat élünk meg, olyan időszakot, amit legjobban poszthumán korszakként tudnék leírni. Ezért most még sokkal inkább, mint valaha, a tánccal arra kell emlékeztetnünk a világot, hogy létezik még az emberiesség. A cél ezért az, hogy a tánc legyőzhetetlen és oszthatatlan hidrafejjé változzon. Most már csak az kell, hogy még többet táncoljunk!”

 A tánc világnapja április 29-én van. Ezen a napon az UNESCO egyik tagszervezetének, a Nemzetközi Táncbizottságnak a felügyelete alatt a világ különböző táncait ünneplik meg.

  A Maros Művészegyüttes a tánc világnapja alkalmából évről évre valami különleges eseménnyel próbálta felhívni a figyelmet a néptáncra. Az elmúlt években utcára vonulva Marosvásárhely több pontján is tartottak villámcsődületet: táncra perdültek, muzsikáltak már bevásárlóközpontokban, buszmegállókban, a Színház téren, a Somostetőn, piacokon is, fergeteges hangulatot biztosítva minden alkalommal. Az utcai megmozdulások célja főként a néptánc és kultúránk bemutatása volt, viszont nem titkolt szándék az sem, hogy a villámcsődület segítségével elérhetőbbé, szerethetőbbé tegyék a néptáncot mindenki számára.

 A társulat idén sem szeretné megbontani a hagyományt. A táncosok otthonról készülnek közönségüknek egy kis ajándékkal, amely szerdán lesz megtekinthető a Maros Művészegyüttes hivatalos Facebook-oldalán. Ne maradjanak le róla!vissza...