Villámtáncban találkoztak - Népújság
2018-11-08

A néptáncot hivatásként megélő tömeg teremtett különleges hangulatot tegnap délután a Színház téren. A XIV. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója a részt vevő öt együttes táncos villámcsődületével indult.

A találkozó vendéglátói szerepét betöltő Maros Művészegyüttes zenekara pontosan 4 órakor rázendített az ismerős dallamokra, a marosvásárhelyi kultúrakedvelők körében jól ismert társulat pedig ragyogó arccal kezdte ropni a vajdaszentiványi táncot. A következő pillanatban a négy vendégegyüttes is bekapcsolódott a fergeteges produkcióba, amely egyértelműen az együtt táncolás öröméről szólt. A részben spontánul formálódó közönség láttán bizton állíthatjuk, hogy a nyolcperces produkció sok „gyanútlan” arra járónak is kellemes meglepetést okozott.

Tegnap este fotókiállítással folytatódott a találkozó a Nemzeti Színház előcsarnokában, a marosvásárhelyi Marx József Fotóklubnak a Maros Művészegyüttes előadásairól készült fényképeit lehetett megtekinteni. A tárlatnyitóra visszatérünk. A nap a házigazda társulat előadásával, a Kicsi Svejk háborúja című táncszínházi produkcióval zárult. Ma és holnap a vendégegyüttesek mutatják be előadásaikat. Ma déli 12 órakor a Háromszék Táncegyüttes a Szerencsekrajcár című mesejátékot viszi színre a Nemzeti Színházban, 18 órakor az Udvarhely Néptáncműhely Kiáltó szó című, Kós Károly emléke előtt tisztelgő előadása látható. Szombaton 12 órakor a Nagyvárad Táncegyüttes a VanMese című produkciót mutatja be, 18 órakor a Hargita Székely Nemzeti Néptáncegyüttes Örökség című előadásával lép közönség elé. A déli és esti előadások között további érdekességekre is sor kerül, ma 17.30-kor Zsuzska folksufnija címmel autentikus népviseleti kiállítás nyílik a színház előcsarnokában, szombaton 17 órakor a Hagyományok Háza illetékesei adatbázisuk használatáról tartanak igen hasznosnak ígérkező, nyilvános előadást. A táncegyüttesek számos műhelymunkán, szakmai megbeszélésen vesznek részt a négy nap alatt, vasárnap 18 órakor pedig, amennyiben az időjárás megengedi, újra együtt táncolnak a Színház téren. A hivatásos néptáncosok találkozója a 19 órakor kezdődő gálaműsorral zárul, amikor ismét közönség elé lép az öt együttes.

Nagy Székely Ildikóvissza...