Egyszerre dobban a szívünk - Népújság
2018-05-14

A IV. Székely Fesztiválon, a budapesti Millenárison három nap alatt közel 100 erdélyi vállalkozás termékeivel és Székelyföld kulturális értékeivel ismerkedhettek meg a látogatók.

Idén Maros megye volt a Székely Fesztivál díszvendége, ezért a Maros megyei szervezők a Hagyományok Házával együttműködve egy rendkívül gazdag hagyomány-őrző programot állítottak össze a rendezvény három napjára. A Maros Művészegyüttes táncosai mellett egy 40 fős hagyományőrző csoport előadása színesítette a marosszéki programokat. A fellépők a Felső-Maros mente, a Nyárádmente és a Székely Mezőség jellegzetes táncait, népdalait vitték el Budapestre, akik között két Népművészet Mestere díjjal kitüntetett meghívott is szerepelt: Szabó Teréz mezőkölpényi táncos és népdalénekes, és Horváth Elek vajdaszentiványi prímás, akik idős koruk ellenére örömmel vállalták, hogy a Székely Fesztivál színpadán is bemutatják tudásukat.

A Vendégváró Székelyföld kiállítás keretében Maros megye saját standdal volt jelen. A turisztikai kiadványok mellett Marosvásárhely szecessziós örökségét, illetve a megye turisztikai látnivalóit bemutató előadásokkal, egy erdélyi népviselet-kiállítással és fotókiállítással várták az érdeklődőket.

A Székely Fesztivál az értékekről és a kapcsolatokról szól, emelte ki Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke. „Úgy gondolom, hogy minden szinten erősítenünk kell a magyar közösségek közötti együttműködést. Arra ad lehetőséget a Székely Fesztivál, hogy megmutassuk értékeinket, és az itteni találkozások, beszélgetések nyomán barátságok, közös tervek és üzleti kapcsolatok szülessenek” – fogalmazott köszöntőjében a tanácselnök.

A IV. Székely Fesztiválnak szombaton a Háromszék Táncegyüttes volt a vendége. Kovászna megye képviseletében délelőtt Tücsöklakodalom címmel táncos-zenés gyermekfoglalkozásra, majd a Heveder zenekar és Erőss Judit népzenei koncertjére került sor, este pedig az Ivácson László rendezésében készült Két kezem forgatta, szívem táncoltatta című folklórelőadást mutatták be a fesztivál nagyszínpadán. 

Több háromszéki termelő is részt vett portékáival a fesztiválon, ugyanakkor a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület munkatársai háromszéki szálláslehetőségeket és programcsomagokat kínáltak. 

„Mindezen értékeink mellett a magyar Szent Korona legkeletibb gyöngyszeméről, Háromszékről még három dolgot hoztunk magukkal: egyrészt a szavazatunk erejét, amivel a FIDESZ-KDNP pártszövetséget támogattuk, másrészt identitásunk szellemi termékét, Sánta Attila Bühnagy székely szótárát, és nyilván jófajta székely vicceket” – fogalmazott üdvözlőbeszédében Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke, aki a kiadványból egy példányt Varga Mihálynak, Magyarország nemzetgazdasági miniszterének, a fesztivál fővédnökének ajándékozott. 

Az elnök felszólalásában kitért Budapest–Székelyföld viszonyára is, melynek szoros együttműködését és eredményességét mutatják többek között a magyar kormány által a Székelyföldön is biztosított jövőbe mutató programok, a Köldökzsinór program, az anyasági, illetve gyereknevelési támogatás, valamint a gazdaságélénkítő projektek, illetve a számos közös rendezvény. „Számunkra nem léteznek határok az itthon és az otthon, Budapest és Székelyföld között. Mi egy nagy családhoz, egy nemzethez tartozunk. Közös a nyelvünk, a hagyományaink, a szívünk is egy ritmusra ver” – tette hozzá Tamás Sándor. 

„Hiszem, hogy ez az esemény elősegíti és megerősíti minden magyarországi emberben, hogy úgy tekintsenek a székelyekre, mint jó szomszédra, jó barátra, rokonra, testvérre. Arra a testvérre, akire lehet számítani, és aki olyan értékekkel rendelkezik, melyek erősítik az egyetemes magyar kultúrát” – mondta köszöntőbeszédében Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke. 

Borboly Csaba megköszönte Varga Mihálynak, Magyarország nemzetgazdasági miniszterének, hogy kovász szerepet vállalt a magyar–magyar viszony ápolásában és egymás támogatásának megerősítésében.

A háromnapos rendezvényen a látogatók nem csupán Székelyföld ízeivel és kézműves termékeivel ismerkedhettek, hanem számos kulturális hagyomány és tradicionális mesterség is bemutatásra került. Hargita megye képviselete nemezelt táskákat, faragott dísztárgyakat és különböző mézeket, lekvárokat, illetve más kézműves termékeket is bemutatott a fesztiválon. Az asztalokról nem hiányozhatott a szintén Székely Termék védjegyet viselő Hargita Gyöngye ásványvíz, valamint a méltán híres Igazi Csíki Sör sem.

Aki egyszer ellátogatott a Székely Fesztiválra, az minden évben szívesen visszajön, mondta köszöntőjében Láng Zsolt, Budapest II. kerületének polgármestere. „És van is miért jönni, hiszen közel 100 mesterember portékáit lehet megtekinteni, és közel 240 műsor lesz itt a három nap alatt, és mindezek mellett, ami fontos a magyar ember számára, egy 50 fős gasztronómiai csapat érkezett, akik a legjobb székely ízeket és italokat kínálják nekünk. Büszke vagyok arra, hogy immár negyedik alkalommal lehetek a Székely Fesztivál védnöke” – fogalmazott a polgármester.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az esemény fővédnökeként hangsúlyozta a IV. Székely Fesztivál megnyitóján: „közös célunk, hogy Székelyföld is be tudjon kapcsolódni abba az egyre élénkülő gazdasági vérkeringésbe, amely Magyarországot jellemzi”. Hozzátette: a közös gazdasági tér erősödését szolgálja a Határ menti gazdaságfejlesztési program is, amely elsőként a Mezőség Maros megyéhez tartozó részén indult el. Magyarország 2017. és 2018. évi költségvetése 1-1 milliárd forinttal járul hozzá a program megvalósulásához. Egy tavalyi döntés értelmében több mint ötszáz erdélyi vállalkozást támogatott a magyar kormány mintegy másfél milliárd forint értékben – emelte ki Varga Mihály.

A rendezvény megnyitóján jelen volt Tarlós István, Budapest főpolgármestere is, aki köszöntőjében a hagyományok őrzésének fontosságát hangsúlyozta. „A Székely Fesztivál egy kivételes ünnep, amely összeköti a hagyományokat tisztelő vendéglátókat és a tradíciókat nagyra becsülő látogatókat, akik itt egy olyan nagyszabású háromnapos ünnepélyen vesznek részt, amely hozzájárul az összetartozás tudatának erősödéséhez.”vissza...