Székely ruhák Cipruson - Népújság
2018-04-28

Mozgalmas negyedév végén jár, az elkövetkező hetekben, hónapokban pedig újabb jeles történések szereplőjévé válik a Maros Művészegyüttes. Népviseleteinek gazdag tárházát nemsokára a ciprusi közönség is megismerheti, októberben pedig házigazdája lesz az erdélyi magyar hivatásos táncegyüttesek találkozójának. 

Minderről hétfő délelőtt a kövesdombi székhelyen tartott sajtótájékoztatón esett szó, amelyen rendhagyó módon a társulat mindkét tagozata részt vett.

Az intézmény vezetősége és ciprusi vendége mellett a magyar és román tagozat népviseletben pompázó táncosai várták a média képviselőit a színpadra, ahol Barabási Attila igazgató eddigi 2018-as tevékenységeiket foglalta össze. Az intézményvezető elsőként arra hívta fel a figyelmet, hogy a művészegyüttes az egyetlen, két társulattal működő hivatásos néptáncegyüttes Romániában. 

A magyar társulat számára már január 3-án elkezdődött a munka, a Hagyományok Háza meghívására ugyanis akkor utaztak Budapestre, hogy a Magyar Állami Népi Együttessel közösen nyissák meg az idei kulturális évadot. 

– Legszebb táncainkat vittük el a magyar fővárosba, műsorunk után Áder János államelnök is gratulált. Ez számunkra óriási elismerés – mondta Barabási Attila. A művészegyüttes vezetője a centenáriumi alkalmakon nagyvárosokban fellépő román társulat sikereiről is szólt. A továbbiakban az idei szűkebb költségvetésről is szó esett. Az, hogy kevesebb pénzből gazdálkodhatnak, arra készteti a művészegyüttest, hogy magyarországi és uniós támogatásokra pályázzon – mondta Barabási Attila, aki szerint sajnálatos, hogy a hazai pályázatokkal lehívható pénzalapokhoz nincs hozzáférésük.

– Jó lenne, ha vezetőink, politikusaink megértenék, hogy a népi kultúra támogatása, a hagyományok őrzése nagyon fontos egy régió életében, fejlődésében – tette hozzá az igazgató. Barabási Attila arra is kitért, hogy havonta több ezer ember fordul meg, és több száz gyermek tanul táncolni a kövesdombi székhelyen, amely Marosvásárhely egyik fontos kulturális központjává vált.

Az elkövetkezőkben az együttes hagyományos határon túli turnéjáról is szó esett. Rendhagyó módon három különböző előadást vittek el Magyarországra, a produkciókat kilenc napon át láthatta a népi kincseket értékelő publikum.

A továbbiakban az idei év egyik legkiemelkedőbb mozzanatáról, az erdélyi magyar hivatásos táncegyüttesek találkozójáról esett szó, amelynek házigazdája a Maros Művészegyüttes lesz. A jeles alkalomra tervezett rendezvénysorozatnak a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház ad majd otthont, a programban a néptáncműsorok mellett népviseleti és fotókiállítás is szerepel.

A Maros Művészegyüttes tulajdonában lévő, szebbnél szebb népviseletekből több mint hatvan népi ruhát az elkövetkezőkben a ciprusi Larnacában zajló fesztiválon állítanak ki. Ez lesz a művészegyüttes eddigi legnagyobb népviseleti kiállítása. A sajtótájékoztatón jelen volt Rea Madella Joannidou, a fesztivált szervező Ciprusi Kulturális Örökség Alapítvány elnök asszonya, aki elragadtatva beszélt a térségünkben tapasztalt gazdag hagyományvilágról, a viseletek szépségéről és arról a lelkesedésről, ahogy a legfiatalabbak is őrzik, ápolják ezeket a kincseket.

– Itt mindenki szeret táncolni – állapította meg az elnök asszony, majd azt is kiemelte, hogy bár a fesztiválra meghívott ország népviseleteit rendszerint a rendezvénysorozat öt napja alatt szokták kiállítani, a Maros Művészegyüttes ruhái másfél hónapon át megtekinthetők lesznek Cipruson.

A sajtótájékoztató utolsó perceiben tánc közben is megmutatkoztak a gyönyörű viseletek, a színpadon ülők egy kalotaszegi és egy román táncot láthattak karnyújtási közelségből.

Nagy Székely Ildikóvissza...