Így ünnepel Marosvásárhely a román, illetve a magyar kultúra napján - maszol.ro
2018-01-14

Hagyományos felolvasómaratonnal és több előadással készülnek Marosvásárhelyen a hétfői Román Kultúra Napjára, illetve az egy héttel később ünnepelt Magyar Kultúra Napjára.

A Studium – Prospero Alapítvány nem csak a magyar, de a román kultúra napját is készül megünnepelni, ahogy azt már néhány éve teszi Marosvásárhelyen. Mihai Eminescu születésének napján, azaz január 15-én, hétfőn olyan felolvasómaratonra várnak minden irodalom- és kultúra-fogyasztó vásárhelyit, aki nemzetiségtől függetlenül szeretne bekapcsolódni a rendezvénybe és öt percet olvasna a Studium Orvosi Szakkönyvtárban.

A szervezők román szerzők műveit  ajánlják felolvasásra, de lehet román nyelvre fordított magyar irodalmi alkotásokból is felolvasni. Akinek van otthon kedvenc szerzője, vagy kötete, az magával viheti, aki nem visz, az a helyszínen kihelyezett könyvekből választhat olvasnivalót.

A felolvasómaratonra a citeste.mures@gmail.com címen lehet regisztrálni. Az előző években is arra kérték a szervezők az érdeklődőket, hogy regisztráljanak, de azt sem küldték haza, aki anélkül jelentkezett a helyszínen. Az eseményt élőben közvetítik az interneten is.

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján a szervezők olyan irodalmi alkotásokat ajánlanak felolvasásra, amelyek szerzői marosvásárhelyiek, vagy valamilyen módon kötődnek a városhoz. Ezen kívül az évfordulós magyar szerzők műveiből is választhatnak. Az idén például Rejtő Jenő halálának van a 75. évfordulója, Szilágyi Domokos születésének 80. évfordulója, Hamvas Béla halálának 50. évfordulója, Dsida Jenő és Karinthy Frigyes halálának 80. évfordulója. A felolvasók a teljes román irodalom magyarra fordított alkotásaiból is válogathatnak.

A Maros Művészegyüttes székházában Petőfi Sándor 1847-ben kiadott verseskötetét ismertetik a Magyar Kultúra Napján, azt követően pedig a János Vitéz táncszínházi produkciót játssza az együttes – tájékoztatott Barabási Attila Csaba igazgató.

A két egész napos rendezvény közötti héten további kulturális rendezvények várják a marosvásárhelyieket: január 17-én, szerda délután 5 órától a Studium Prospero Kulturális Központban roma est lesz, amelynek meghívottja Moca Rudy színművész, aki roma közösség identitásáról, kultúrájáról értekezik román nyelven. Január 18-án, csütörtök este 6 órától ugyanott az örmény hagyományokkal ismerkedhetnek az érdeklődők Puskás Attila, a Marosvásárhelyi Örmény – Magyar Kulturális Egyesület elnökének marosvásárhelyi örményekről szóló előadása alatt. Az előadásra jegyet kell váltani, a részvételi szándékot naponta délelőtt 9 és délután 3 óra között az  office@studium.ro címen vagy a 0730627439 telefonszámon lehet jelezni.vissza...