Néptáncos legenda Sopronban, itt a János vitéz! - soproniszinhaz.hu
2017-11-13

Novák Ferenc, a magyar népzenei élet legendás 86 éves koreográfusa, rendezője, etnográfusa is itt volt a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttessel az általa színpadra állított János vitéz című produkció próbáján és első soproni előadásán a Petőfi Színházban. Az óvodás, alsós és felsős bérletes közönség összesen 17-szer láthatja a Petőfi Sándor művéből készült mesetáncjátékot.

Novák Ferenc  vagy ahogy művészberkekben hívják, „Tata” – több mint tíz évvel ezelőtt a Honvéd Táncszínházzal alkotta meg az előadást, amelyet aztán Marosvásárhelyen a Maros Művészegyüttessel is színre vitt nagy sikerrel. Ő úgy számolta, hogy összesen már vagy ötszáz alkalommal láthatták a nézők ezt a produkciót. A szöveget a fia, Novák Péter írta, a zene pedig Rossa László munkája.  A díszlet, jelmez Bandi Kati és Imrik Zsuzsa nevéhez fűződik.
A nemzet művésze címmel kitüntetett Kossuth- és Erkel-díjas, érdemes művész úgy gondolja, a János vitéz ebben a formájában, a tánc nyelvén is ugyanazt kell, hogy jelentse a közönségnek, mint amit az eredeti Petőfi-mű, hiszen egy örök érvényű mesés történet ez. Gyermek, felnőtt találhat benne igazi örömet, tanulságokat, színházi élményt. Ezért ő minden korosztálynak ajánlja a táncos mesét, amelyből rendezői szándékkal csökkentette a nagyon „szirupos részeket”, viszont előtérbe helyezte a humorral átitatott jeleneteket.

A Maros Művészegyüttes előadása november 23-ig szerepel a soproni teátrum műsorán.vissza...