Készül a Szép Palkó - Népújság
2017-02-24

Fiatalodik a Maros Művészegyüttes

Az év első negyede rendszerint igen mozgalmas a Maros Művészegyüttesnél, ugyanis ilyenkor viszik el  előadásaikat Erdély számos településére, illetve a hagyományos magyarországi turnéra is ebben az időszakban kerül sor. 

A művészegyüttes mindig egy felnőtt- és egy gyermekelőadással utazik a határon túlra. Így lesz ez idén is, március közepén a Most múlik című produkció mellett a Szép Palkót mutatják majd be az anyaországi közönségnek. A népmeséből született táncszínházi előadás marosvásárhelyi premierjét szintén márciusra tervezik – tudtuk meg Barabási Attilától, a Maros Művészegyüttes vezetőjétől, akivel a készülő bemutató és a turné mellett további tervekről és eseményekről, illetve az együttes életét érintő egyéb újdonságokról is beszélgettünk.

– 2017 a változások esztendeje nálunk. Cserélődik a személyzet, ez pedig az intézmény életében mindig megújulást jelent, ugyanakkor nagy felelősséggel is jár. A fiatal táncosok új erőt, lendületet hoznak a társulatba, ugyanakkor nagyon oda kell figyelni a felkészítésükre, formálásukra. Március elsejétől nyugdíjba megy Füzesi Albert, a művészeti vezetőnk. Az általa végzett, nagyszabású munkát egyelőre a magunk erejéből, leosztva igyekszünk elvégezni. Törzsök Zsuzsanna személyében új tánckarvezetőnk van, vele egy évre szóló szerződést kötöttünk, annak lejárta után majd kiértékeljük az együttműködést, és döntünk a továbbiakról. Március 7-én versenyvizsgát tartunk táncosok és népzenészek alkalmazására – utóbbiakból egész Erdélyben nagy hiány van –, illetve egy világosítói állás betöltésére. A jelentkezési határidő még nem járt le, de máris nagyobbnak ígérkezik az érdeklődés, mint a korábbi időszakban. Ez annak tulajdonítható, hogy februártól 50 százalékkal nő a művészeti és a kiszolgáló személyzetünk bére. Az irodai munkatársak fizetése is 20 százalékkal növekszik. A friss erőknél maradva, még januárban jött hozzánk egy Zala megyei fiatal hölgy, Kuczogi Veronika, ő az új táncosunk. Már korábban is járt erdélyi tánctáborokba, ott szeretett bele a táncainkba. Az elkövetkezőkben a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem koreográfus szakára is szeretne felvételizni. A nemzedékváltás egyébként még 2015-ben elkezdődött nálunk, és várhatóan 2018-ig tart.    

– Bemutató előtt álltok. Mire számíthat a Szép Palkó közönsége?

– Az előadás minden korosztálynak szól, a gyermekek mellett a zene és a tánc nyelvén a felnőtteket is megszólítja.  Az ismert székely népmesét Varga János (Boxos) koreografálta és rendezte színpadra, a zenét Kelemen László, a budapesti Hagyományok Háza főigazgatója szerezte. A jelmezeket Széllyes Andrea készíti. A kellékek tervezését, készítését Bíró Vilhelm dizájner vállalta el. Ő nálunk új embernek számít, színházi környezetben még nem dolgozott, ezért is ígérkezik izgalmasnak az együttműködés. 

– Az elmúlt hetekben a Most múlik című előadással több erdélyi településen vendégszerepeltetek. Milyen volt a fogadtatás?

– Mindenhol telt házunk volt, nemcsak Udvarhelyen, Csíkszeredában, hanem a szórványvidéknek számító Besztercén is. A hét végére időzített felnőttelőadással mentünk, mégis zsúfolásig telt a terem. Ez rendkívül örvendetes. De Kibéden is telt házas közönségnek játszottunk, akárcsak itthon, a székházunkban.

– Beszéljünk kicsit a soron következő magyarországi turnéról.

– Március 15–25. között Budapesten és környékén, illetve Nyugat-Magyarországon vendégszerepelünk. A nagyobb városok mellett kisebb településekre is elvisszük a Most múlik című előadást és a Szép Palkót. A hagyományossá vált turnénk célja az erdélyi népi kultúra népszerűsítése az anyaországban. Ezt megelőzően, március 11-én Szabédra megyünk, a március 15-i ünnepi műsorunkat mutatjuk ott be. Ez azért is fontos esemény, mert a tánckarunk három tagja szabédi, az együttes azonban még egyszer sem lépett fel a helyi közönség előtt. 12-én az ünnepi műsort Holtmaroson is bemutatjuk. 

– Milyen előadások várják a közeljövőben a marosvásárhelyi közönséget?

– Lassan hagyománnyá válik, hogy március 8-án ünnepi műsorral ajándékozzuk meg a hölgyeket. Így lesz ez idén is. Az előadásba a gyermektáncosokat is bevontuk, nemcsak a Napsugár, hanem a művészegyüttes újonnan indított csoportja is színpadra lép, amelybe 4 éves kortól vettünk fel gyermekeket. A nőnapi műsor – amelyre a hölgyek számára ingyenes a belépés – így az új nemzedékek bemutatkozása is lesz. De nemcsak az együttesünk előadásainak ad otthont az elkövetkezőkben a  székházunk, hiszen a kövesdombi előadóterem az elmúlt években a marosvásárhelyi kulturális élet igazi központjává vált. Március 13-án a Nagyvárad Táncegyüttes mutatja itt be Ütközések című produkcióját, 24-én pedig az Operettissimo Együttes előadását tekintheti meg a nagyérdemű.

– Milyen további terveitek vannak az elkövetkezőkben?

– Május 16–19. között a Hagyományok Háza meghívására újra Budapestre utazunk. Áprilisban egy igen kedvelt, de régóta nem játszott előadásunkat, az Imádság háború után címűt újítjuk fel, azt láthatja majd a budapesti közönség. Ami a távolabbi terveket illeti, június elsején a Csűrszínházban újra meg szeretnénk örvendeztetni egy előadással a gyermekeket. Októberben pedig Nagyváradon, az Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek Találkozóján veszünk részt. Jövőben mi leszünk ennek a találkozónak a házigazdái.

Nagy Székely Ildikóvissza...