Magyar kultúra napja - Székelyhon
2017-01-19

Bányatemetés, rendkívüli néptáncest és felolvasómaraton lesz vasárnap Marosvásárhelyen, a magyar kultúra napján.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

A Maros Művészegyüttes székházában a rendkívüli előadás nézői találkozhatnak a Maros Művészegyüttes tánckarával és zenekarával, Kásler Magda a Napsugár Néptáncegyüttessel, valamint a Fagyöngy citerazenekar tagjaival énekel. Közreműködik Kilyén László színművész. A vasárnap 18 órától kezdődő előadásra a belépés díjtalan.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház a magyar kultúra napja alkalmával „Bányatemetést” tart, ugyanis sikersorozatuk utolsó állomásához érkeztek a Bánya-előadások, azaz Székely Csaba Bányavirág és Bányavakság című színműveinek előadásai.

A Bányavakság „előadás-temetésére” a magyar kultúra napja előestéjén, január 21-én, szombaton 20 órától, míg a Bányavirágéra január 22-én, vasárnap 20 órától kerül sor a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermében. Mindkét előadás ugyanaznap 17 órától is megtekinthető.

Egy év kihagyás után ismét felolvasómaratonnal várja a Studium Alapítvány a magyar kultúra napi érdeklődőket, igaz a 24 órás felolvasás 12 órásra rövidült, de az esemény célja 2017-ben is az olvasás, a nyomtatott könyv, a multikulturalitás népszerűsítése.

Az ötödik felolvasómaraton vasárnap a megszokott helyszínen, illetve a Rózsák tere 52. szám alatti Zanza Kávézóban zajlik, déli 12 órakor rajtol és éjfélkor ér véget. A magyar kultúra napján marosvásárhelyi magyar szerzők, évfordulós magyar szerzők művei lesznek a terítéken (például Arany János születésének 200. évfordulója, Szabó Magda születésének 100. évfordulója, Tamási Áron születésének 120. évfordulója van idén, 130 éve született Kassák Lajos, 60 éve hunyt el Szabó Lőrinc). A felolvasók a teljes román irodalom magyarra fordított alkotásaiból is válogathatnak.vissza...