Bemutató a Maros Művészegyüttesnél - Népújság
2016-11-23

Advent első vasárnapján új előadással örvendezteti meg a marosvásárhelyi közönséget a Maros Művészegyüttes. A marosszéki és környékbeli téli népszokásokat felvonultató produkcióról Barabási Attila Csaba, a művészegyüttes igazgatója tájékoztatott.

 

– Hogyan született az előadás?

– Egyrészt a farsangi műsorunk sikere ösztönzött. Míg régebb évente többnyire egy bemutatója volt a Maros Művészegyüttesnek, az utóbbi esztendőkben több új előadást is színpadra vittünk. A közönség megtartása szempontjából nagyon fontos, hogy folyamatosan, különféle eseményekhez kötődő produkciókkal legyünk jelen a kulturális életben. Az Adventben című előadás a karácsonyváráshoz, a szentestéhez, illetve az újévhez kötődő szokásokról mesél a tánc és zene nyelvén. Egy ilyen jellegű előadás bemutatására kaptunk meghívást Budapestre, ahova korábban az Édes kicsi Jézusunk című műsorunkat is elvittük. Ez a felkérés is motivált. A marosvásárhelyi bemutatót követően december 3-án vendégszerepel a társulat a Magyarság Házában. 

– Mire számíthat a nagyérdemű?

– Mezőmadarasi, szászcsávási, nyárádselyei, szentbenedeki táncokat láthatnak Varga János és Füzesi Albert koreográfiájában. Kásler Magda hagyományos kántálóénekeket ad elő. A produkciót Széllyes Sándor vicces monológjai teszik még színesebbé Gyepessy László előadásában. A repertoárból természetesen a Székely karácsony sem marad ki. Ami a műsorban bemutatásra kerülő, téli ünnepkörhöz kötődő szokásokat illeti, többségük még mindig él Maros megye különböző településein. Ilyen például a nyárádmenti istvánozás. Már a farsangi előadásnál rájöttünk, hogy ha szabad kezet adunk a táncosoknak, jobb, sikeresebb produkció születik. Ezúttal is teret adtunk előadóművészeink fantáziájának. 

– Melyik korosztálynak szól elsősorban az Adventben?

– A felnőttek mellett a gyermekek számára is van üzenete. Az előadás során felcsendülő karácsonyi dallamokat a közönség ifjabb tagjai is ismerik, kedvelik, ugyanakkor tematikailag is olyan fogalmakhoz kapcsolódik a produkció, mint a gyermeki várakozás, szeretet, ünnepteremtés. De készülünk egy kimondottan gyerme-keknek szóló előadással is, amelyben két székely népmese jelenik majd meg. A próbák hamarosan elkezdődnek, a bemutatóra pedig valószínűleg február végén kerül sor.

Az Adventben című előadás bemutatója november 27-én, vasárnap 18 órakor lesz a Maros Művészegyüttes kövesdombi előadótermében. A diák- és nyugdíjasjegy 5 lejbe, a felnőttjegy 12 lejbe kerül. Jegyeket a 0746-540-292-es telefonszámon lehet foglalni. 

Nagy Székely Ildikó



vissza...