Most múlik és Szép Palkó - Népújság
2017-01-10

Most múlik című szomorú-vidám játékával indítja az új esztendőt a Maros Művészegyüttes. A tavaly bemutatott előadást idén első alkalommal január 18-án, szerdán este 6 órától láthatja a marosvásárhelyi nagyérdemű az együttes kövesdombi székházában. 

Az előadás tematikáját, üzenetét így foglalják össze: 

„… az elmúlt másfél évtized népzene-néptánc, az úgynevezett »folklór« színpadi megjelenítéséből, különböző formáiból inspirálódott. Feldolgozás, táncszínház és táncverseny címszó alatt majdnem minden revüsödik – piros nadrágos férfiak, eltúlzott mozdulatok, öncélú térformák, lehetőleg szaladva táncolt motívumokkal, felgyorsult zene és tánc, úgynevezett világzene-világtánc. A Most múlik a humor és a paródia eszközeivel magát a népzene és néptánc mai színpadi, de akár táncházi formáit is görbe tükör elé kívánja tenni”.

– Milyen további produkciókkal örvendezteti meg közönségét az elkövetkezőkben a Maros Művészegyüttes? – kérdeztük Barabási Attila Csaba igazgatót.

– Már az új év első hetében nekiláttunk egy új bemutató próbáinak. A Szép Palkó című mesejátékot visszük színre Varga János koreográfussal, a zenét Kelemen László szerezte. Ami a látványt illeti, a korábbi előadásokénál komplexebb díszletek teszik még élménytelibbé a produkciót, sok mesebeli és állatfigura, sas, király, óriás is megjelenik majd a színen. A Szép Palkót február végén mutatjuk be a marosvásárhelyi gyermek- és felnőttközönségnek, márciusban pedig ezzel az új előadással és a Most múlik cíművel indulunk a hagyományos magyarországi turnénkra. 

– A Most múlik látható lesz-e még januárban a megyében?

– 29-én Kibéden játssza a társulat. Ezt megelőzően Hargita megyébe visszük el 26-án Udvarhelyre, 27-én Csíkszeredába. Január 22-én, a magyar kultúra napján pedig ünnepi gálaműsornak ad otthont a Maros Művészegyüttes terme. Az ünnepen természetesen a mi táncosaink is fellépnek.

A Most múlik január 18-i előadására jegyek a Maros Művészegyüttes jegyirodájában kaphatók hétköznaponként 13-14 és 17-18 óra között, helyfoglalás a 0746-540-292-es telefonszámon.vissza...