Felei betyárok, Illyés temetése a farsangi mulatságban - vasarhely.ma
2024-02-08

Február 12-én, hétfő este 7 órától Heje-huja vigalom című farsangi műsorát mutatja be a kövesdombi előadótermében a Maros Művészegyüttes. Azt megelőzően a Marx József Fotóklubbal közösen egy fotókiállítást is megnyitnak az előcsarnokban, ahol a fotósok által megörökített farsangi szokásokat mutatják be a képeken.

A Maros Művészegyüttes a most készülő produkciójával, de a többivel is arra szeretné bátorítani a Maros megyei és a távolabbi települések lakóit, előljáróit, hogy figyeljenek a néphagyományok éltetésére, fektessenek nagyobb hangsúlyt azok megőrzésére.

Barabási Attila Csaba, a Maros Művészegyüttes igazgatója a Vásárhely.ma-nak arról beszélt, hogy a február 12-én látható farsangi összeállításban kibédi, sóvidéki, pálpataki, szokásokat és táncokat láthat a közönség, bemutatják az Alsósófalván szokás Illyés temetését is, valamint megjelennek a felei betyárok is. A fotókiállítás megnyitóján a farsangkor szokásos fánk sem fog hiányozni, a szervezők mindenkit megkínálnak a frissen sütött finomsággal.

„Az együttes a gyűjtőmunkát is felvállalta, bár nem ez a feladata, de miért ne, a zenészeink, táncosaink részt vesznek egy-egy ilyen hagyományos eseményen, átveszik a hangulatot, utána tanulmányozzák, hogy mi történt ott. Az egésznapos szokásból azonban csak 15-20 percet tudunk bemutatni, a lényeget” – magyarázta az igazgató.

A Heje-huja vigalom című műsor egyes elemeit láthatta már a közönség más-más előadásban, de sok olyan motívum is a nézők elé kerül, amellyel még nem találkozhattak.vissza...