Már készül az új előadás - Népújság
2024-01-11

Megkétszerezte nézőszámát a Maros Művészegyüttes

 

Mozgalmas esztendőt tudhat maga mögött a Maros Művészegyüttes, és 2024 is hasonlónak ígérkezik – tudtuk meg Barabási Attila-Csaba intézményvezetőtől, akit arra kértünk, értékelje az együttes tavalyi évét, és körvonalazza az ideit.

– 2023-at elégedetten zártuk, az év elején kitűzött célokat, ha kisebb-nagyobb módosításokkal is, de meg tudtuk valósítani. Ehhez a Maros Megyei Tanács biztosította a költségvetés-tervezetünkben meghatározott anyagi hátteret. Volt egy nagyon sikeres bemutatónk, a Sárga rózsa, amit továbbra is műsoron tartunk, ugyanakkor turnékat szerveztünk Erdély különböző városaiba, falvaiba. A hagyományos márciusi magyarországi körutunkra nem kerülhetett sor, mivel abban az időszakban zárva voltak a határon túli kulturális intézmények, ezért ezt a turnét kisebb kiszállásokra osztottuk fel, több alkalommal is felléptünk az anyaországi közönség előtt. Itthon számos rendezvényt kezdeményeztünk: sikeres volt a tánc világnapján szervezett főtéri villámcsődület, amelybe 1100 táncos kapcsolódott be a táncművészet különböző ágazataiból; a Hagyományok Házával közösen szervezett, eseménygazdag Folkfórum, amely alatt több ezren látogattak el a várba, valamint a magyar és a román közönséget egyaránt megszólító gyermeknapi rendezvényünk is népszerűnek bizonyult. Társszervezőként vettünk részt a mikházi Csűrszínházi Napokon, majd, a nyári vakációt megszakítva, főszerepet vállaltunk a jobbágytelki néptánctáborban, ahol egy hét alatt számos előadást tartottunk. Augusztus végén a Folknappal színesítettük a Vásárhelyi Forgatagot, szeptemberben pedig a Hagyományok Háza felkérésére a Mesterségek Ünnepén tartottunk gálaelőadást. Az októberi Székelyföld Napok Maros megyei rendezvénysorozatának is a Maros Művészegyüttes volt a mozgatórugója, megtiszteltetés számunkra, hogy évről évre ránk bízzák ezt a feladatot. Az évet az Adventi Gyöngykoszorú néptánctalálkozóval, valamint a román amatőr néptáncegyüttesek találkozójával zártuk, a két nap alatt több mint ezer táncos lépett fel a kövesdombi székházban. Ami az előadásaink látogatottságát illeti, az együttes tavaly is folyamatosan telt házas publikum előtt táncolhatott, így sikerült teljesíteni a kiszabott bevételi tervet.

Új lendület és megszorítások

– Jöttek-e új tagok a társulathoz? 

– A Sapientia egyetem táncművészet szakának első végzős évfolyamáról érkezett hozzánk tavaly egy új, fiatal munkatárs, örvendetes, hogy általa is frissült a tánckar. Az ősszel tánckarvezető-váltásra is sor került, a nőknél Kásler Magdi maradt ebben a pozícióban, a férfitánckar irányítását pedig Kovács Szabolcs vette át, aki rövid idő alatt új lendületet hozott az együttes életébe.

– Hogyan érintették az intézményt az év végi gazdasági megszorítások?

– Voltak olyan munkálatok, amelyeket az év utolsó három hónapjában szerettünk volna megvalósítani, ekkorra időzítettük például a két tagozat gépkocsijainak javítását, karbantartását. A kiadásokat betiltó kormányrendelet miatt erre nem kerülhetett sor, jelenleg két autónk is szervizben van, ez pedig korlátozza az együttes mozgásterét.

Kalotaszeg világát viszik színpadra

– Milyen elképzelésekkel, tervekkel indult az új év a Maros Művészegyüttes számára?

– Az országos gazdasági helyzet figyelembevételével, reális számításokat végezve állítottuk össze az idei költségvetés-tervezetünket, amelyet le is adtunk a fenntartó intézményünkhöz. Az idénre tervezett első nagyobb rendezvényünk a nőnapi ünnepi műsor lesz, ezt követi április 29-én a tánc világnapjára szervezendő esemény, majd májusban a Folkfórum. De nem feledkezünk meg a gyermeknapról, az augusztusi forgatagos Folknapról, a Mesterségek Ünnepéről és a Székelyföld Napok megyei rendezvénysorozatáról sem. 

– Készül-e új bemutató az idei év első negyedére?

– Már a tavaly nekifogtunk a Márványföldből gyöngyvirágok. Kalotaszeg öröksége című új előadásunk előkészítésének, amelynek koreográfusa a budapesti Sánta Gergő és párja, Sánta-Bíró Anna. A műsorban nemcsak a vidék magyar táncai lesznek láthatók, hanem román és cigány táncok is. A muzsikában, a fellépők viseletében és a díszletekben is megelevenedik ez a népi kincsekben gazdag világ. A bemutatót április elejére tervezzük, a próbafolyamat jól halad, az anyag felének az előkészítésénél tartunk.

Tovább növekedni

– Milyen turnék vannak kilátásban?

– Márciusban lesz a nagy budapesti turnénk, de ezt megelőzően a magyar kultúra napja alkalmából a Hagyományok Háza felkérésére január 20-án a Sárga rózsát, 21-én a János vitézt mutatjuk be a magyar fővárosban. Március második felére tervezzük a nyugat-magyarországi turnénkat. Áprilisban Sepsiszentgyörgyön tartják az Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek Találkozóját, amelyre szintén lelkesen készülünk, ha felnőttelőadást kérnek a szervezők, akkor az új kalotaszegi műsorunkkal vagy a Sárga rózsával lépünk fel, ha gyermekeknek szóló produkciót, akkor a János vitézzel megyünk.

– Mi a 2024-es esztendő legfőbb célkitűzése a Maros Művészegyüttes számára?

– A tavaly sikerült szinte kétszeresére növelni az előadásaink nézettségét a korábbi évekhez képest, ez a szabadtéri fellépéseknek is köszönhető, amelyeken többezres közönség vett részt. Idén szeretnénk tovább növekedni ezen a téren. Fontosnak tartjuk továbbá a helyi kulturális intézményekkel, színházi társulatokkal, illetve a Marosvásárhelyi Állami Filharmóniával való partnerkapcsolat ápolását – így született tavaly októberben a filharmóniával közös Carmen-előadás –, a Hagyományok Házával pedig természetesen az elkövetkezőkben is szorosan együttműködünk a soron következő rendezvényeink előkészítésében.vissza...