Ezernél több táncost lehet megnézni a tánc világnapján - Szekelyhon
2023-04-25

Idén is nagyszabású rendezvénnyel ünneplik a tánc világnapját Marosvásárhelyen, szombaton ezernél több modern- és néptáncos lép fel a Színház téren.

Több mint negyven éve, 1982 óta ünneplik április 29-én a tánc világnapját. Marosvásárhelyen a Maros Művészegyüttes több éve kisebb-nagyobb fellépésekkel, villámcsődülettel hívja fel a városlakók figyelmét erre a világnapra és a néptánc fontosságára. Tavaly nagyszabású rendezvényt szerveztek, amelyhez hasonlóval készülnek idén is. 

A Maros Művészegyüttes igazgatója, Barabási Attila Csaba elmondta, hogy ők a járvány időszakában is kisebb táncjelenetekkel, több helyszínen megemlékeztek a világnapról, míg tavaly egy nagy villámcsődületet szerveztek. Akkor arra számítottak, hogy félezer néptáncost hívnak meg a Színház térre, hogy külön- külön és közösen is táncoljanak, de a szervezés közben szembesültek azzal, hogy Marosvásárhelyen nagyon sok modern tánccsoport is van, mi több mozgássérültek is táncolnak. Őket sem akarták kihagyni, így tavaly összesen ezer táncos kápráztatta el a nézőket Marosvásárhely főterén.

Idén is nagyszabású rendezvénnyel készülnek ebből az alkalomból. Április 29-én, szombaton 15 órától modern-táncosok, de a Hifa Egyesülethez tartozó mozgássérült táncosok is fellépnek. 17 órától lépnek színpadra a néptáncosok: magyarok, románok, cigányok és szászok, akiket szeretettel várnak akár népviseletben, akár hétköznapi viseletben. Kedd délig már 1075 táncos jelezte, hogy részt vesz a világnap megünneplésén és továbbra is várják azokat, akik csatlakozni szeretnének az eseményhez.vissza...