Fesztivállal jubilál a Nagyvárad Táncegyüttes - erdon.ro
2022-03-25

A Nagyvárad Táncegyüttes április 21–24. között szervezi meg az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozóját (EHTET), melyen részt vesz mind a hat erdélyi magyar hivatásos néptánctársulat.

Mozgalmasnak ígérkezik a Nagyvárad Táncegyüttes húszéves jubileuma: amint a társulat hazaérkezik a Dubaji Világkiállításról, máris megszervezi az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozóját (EHTET), melyre április 21–24. között kerül sor.

Az EHTET az egyetlen olyan rendezvény, amely a hat erdélyi magyar hivatásos táncegyüttes közös fórumaként lehetőséget biztosít a régió táncművészeti szakemberei találkozására, illetve alkalmat nyújt arra, hogy az egyes társulatok megismerjék egymás munkáját, valamint hogy a közönség is megismerkedhessen a táncos szakma sokszínűségével. A fesztivált beharangozó keddi sajtótájékoztatón Szabó Enikő Ágnes, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti vezetője elmondta, hogy a tizenhatodik alkalommal sorra kerülő fesztivált a hat társulat rotációs alapon szokta megrendezni, és az idén az Udvarhely Néptáncműhely lett volna a soros, de tekintettel a Nagyvárad Táncegyüttes fennállásának húszéves évfordulójára, átengedték a rendezés jogát a váradiaknak. 

Három nagyon friss előadást láthat majd a váradi közönség a fesztiválon: a nyitónapon, április 21-én 16 órától a házigazda társulat adja elő Boldog békeidők című, nemrégiben bemutatott előadását, ugyanaznap 20 órától pedig a Bekecs Néptáncegyüttes lép fel Tóték című Örkény-darabjával, melyet még csak ezután, április 1-jén fognak bemutatni. A harmadik új előadást, a Tamási Áron regénye alapján készült Ábel című táncszínházi alkotást április 22-én délelőtt mutatja be a Maros Művészegyüttes. A fesztivál második napján, 18 órától a Nagyvárad Táncegyüttes adja elő Antigoné című előadását, melyet este nyolc órától a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Ékes Gyergyó című folklórelőadása követ. Április 23-án 11 órától az Udvarhely Néptáncműhely Világszép nádszálkisasszony című gyermekelőadását lehet majd megtekinteni, este nyolc órától pedig a Háromszék Táncegyüttes lép fel Átöltözés című alkotásával. A fesztivál zárónapján, április 24-én, vasárnap este hét órától a hat együttes közös gálaelőadás keretében lép fel. A felsorolt előadások mindegyike a nagyváradi színházban lesz, kivéve az Antigoné című művet, melyet a Nagyváradi Állami Filharmónia koncerttermében mutatnak be. A fesztivál nyitónapján fél háromtól a Szent Lászlót téren népviseleteket bemutató villámcsődület lesz.

Mivel fontos a szakmai visszajelzés, ezért a fesztiválra rangos szakmai értékelő bizottságot hívtak meg, folytatta Szabó Enikő Ágnes. A szakmai zsűri tagja Novák Ferenc Tata, akinél aligha van alkalmasabb személy arra, hogy szakmai útmutatót nyújtson a néptáncegyütteseknek, jegyezte meg a művészeti vezető. A bizottság tagja lesz továbbá Hortobágyi Gyöngyvér néptánctanár, Cári Tibor zeneszerző, Lőrinczy György, a Szentendre Teátrum igazgatója, a testület titkára pedig Szalay Tamás lesz a Magyar Táncművészek Szövetségének képviseletében. De nemcsak a szakmai testület fogja elbírálni a produkciókat, hanem a legutóbbi EHTET-ről átvett ötlet alapján maguk a táncegyüttesek is kijelölnek majd egy vagy két személyt, akik értékelik majd a fesztiválon bemutatott alkotásokat. A szervezők hangsúlyozták, hogy az EHTET nem egy versenyfesztivál, hanem egy szakmai találkozó, ezért nem lesznek díjazások, hanem csak szakmai kiértékelés. A fesztivál támogatói Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Művészeti Akadémia, a Bihar Megyei Tanács, a Partner Drinks és a Continental Hotel, illetve az előadásokból származó bevételeket is a fesztivál költségeinek fedezésére fordítják. A XVI. EHTET előadásairól és kiegészítő programjairól részletesebb információk találhatók az ehtet2022.szigligeti.ro honlapon.vissza...