Megszületőben Tamási Ábele - Népújság
2022-01-03

Újabb sikeres év a Maros Művészegyüttes mögött

A járványhelyzet ellenére kulturális eseményekben gazdag évet zárt a Maros Művészegyüttes. Megannyi, nagyszámú közönséget befogadó szabadtéri rendezvény, az egészségbiztonsági előírásoknak megfelelő telt házak, a legnagyobb megszorítások időszakában hagyományőrző videófelvételek tették egyebek mellett emlékezetessé a két társulat számára 2021-et, és az új esztendő is legalább ennyire mozgalmasnak ígérkezik. Barabási Attila Csaba, a művészegyüttes vezetője rövid visszatekintés után a következő hónapok forgatókönyvét is körvonalazta.

– Az elmúlt évben a pandémia alakulásához igazodva minden lehetőséget megragadtunk, hogy eljuthassunk a nézőkhöz, húsvétkor például három régió – a Nyárádmente, a Felső-Küküllő mente és a Sóvidék – alkalomhoz illő népszokásait, többek között kibédi, selyei és pálpataki táncokat, zenét, locsolóverseket mutattunk be nagy sikerrel az online térben. A virtuális élményteremtésben a jellegzetes parasztházairól híres Székelyvécke polgármestere, Fekete Pál is a segítségünkre volt. A melegebb hónapokban, a járványügyi enyhítések idején a szabadtéri rendezvényekre helyeztük a hangsúlyt, belaktuk a marosvásárhelyi vár udvarát. Itteni nagyszínpadunkon – amit a Pro Folk Egyesületen keresztül vásároltunk és korszerűsítünk – zajlottak egyebek mellett a Vásárhelyi Forgatag és a Folkfórum nagy tömegeket odavonzó néptáncos programjai. A megyeszékhelyi polgármesteri hivatallal való kiváló együttműködésünknek köszönhetően a nyáron szinte minden héten megörvendeztethettük előadásainkkal a várbeli közönséget. Szakmai téren az Erdélyi Hagyományok Házával és a Spectrum Színházzal alakítottuk ki a legerősebb kapcsolatot, ugyanakkor több civil szervezettel, közöttük a Parapács Egyesülettel is együttműködtünk. Mindig az motivált bennünket, hogy valami újat nyújtsunk a közönségünknek. Örömmel nyugtázhatjuk, hogy Marosvásárhely továbbra is kultúraszerető város, és talán a népi szellemi örökség áll a legközelebb az emberek szívéhez, mindenki megtalálja benne a neki szóló, emlékidéző vagy – az utánpótlás táncaival – jövőt sejtető kincseket.

A Tündöklő Jeromossal indul a Tamási-év

– Hogyan indul az új esztendő a Maros Művészegyüttes számára?

– Számos tervünk van, de óvatosan, a járványhelyzet bármilyen változására felkészülve szervezünk. Január 5-én indulunk az idei első kiszállásunkra, Magyarországra, hogy 7-én a budapesti Művészetek Palotájában részt vegyünk az újév-köszöntő Te Deum program- sorozatban. A társulatunk egy része mellett magyarói adatközlők és alsósófalvi farsangolók is velünk tartanak, utóbbiak az Illés temetését adják elő. A csapatunk fellépése alatt a háttérben Bálint Zsigmond fotóművész és jómagam téli ünnepköri szokásokat bemutató fotóit vetítik ki. Egy másik év eleji kihívás számunkra a magyar kultúra napja, január 22-e alkalmából a Kultúrpalotában sorra kerülő ünnepi előadás. Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és a budapesti Magyarság Háza felkérésére ezzel a mozzanattal indul a 2022-es Tamási Áron-év rendezvénysorozata. A Maros Művészegyüttes és a Spectrum Színház közös produkcióját, a Tündöklő Jeromos című Tamási-darabot visszük közönség elé e jeles napon. A járványhelyzet óta nem játszottuk Marosvásárhelyen ezt az előadást, így hatalmas lendülettel készülünk rá, és kiemelten figyelünk arra, hogy egy igazi színházi világot teremtsünk a színpadon. Természetesen a román tagozattal a román kultúra napját is megünnepeljük. 

– Van-e kilátásban új bemutató?

– A Tamási-év apropóján az Ábel című új táncszínházi előadásunkat készítjük elő Varga János rendezésében. Amint azt a produkció műfaja is elárulja, az erdőpásztorként a Hargitára kerülő eszes székely fiú alakját kimondottan a tánc nyelvén igyekszünk megformálni. Ez alkalomból a Maros Művészegyüttes repertoárjában újdonságnak számító felcsíki táncok is bemutatásra kerülnek. A próbák jó ideje zajlanak, és reményeink szerint február közepén közönség előtt vihetjük színre az előadást.

– Beszéljünk kicsit az esedékes turnékról.

– Márciusban a hagyományos nagyszabású magyarországi kiszállásunkra készülünk. A táncosaink be vannak oltva koronavírus ellen, így minden bizonnyal eleget tudunk tenni a meghívásnak. Áprilisban a szakmai fejlődés és tapasztalatcsere szempontjából legfontosabb eseményre, az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozó- jára kerül sor Nagyváradon, a rangos fórumon az Ábelt szeretnénk bemutatni. Emellett reményeink szerint minden további meghívásnak eleget tudunk tenni, a ciprusi nemzetközi néptáncfesztivált is beleértve, ami a pandémia miatt 2021-ben elmaradt. 

– Mire számíthat a Maros Művészegyüttes itthoni közönsége a tavaszi, nyári hónapokban? 

– Kelemen Lászlóval, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány vezetőjével arra a következtetésre jutottunk, hogy a nyár végi, ősz eleji, kulturális programokban gazdag időszak helyett szerencsésebb májusban megszervezni a Folkfórum nevű interetnikai fesztivált úgy, ahogy azt eredetileg megálmodtuk. Terveink szerint ezzel a rendezvénysorozattal indítjuk a várbeli szabadtéri eseményeket. Június elsején a korábbi években Mikházára vártuk a családokat, tavaly a várban kedveskedtünk a gyermeknapot ünneplőknek mesejátékkal, táncoktatással, különféle játékos tevékenységekkel. A fiatal közönségünkről idén sem feledkezünk meg, annál is inkább, mivel a járványhelyzet miatt régóta nincs lehetőségük kulturális rendezvényekre szervezett formában eljutni. A Spectrum Színházzal közös két Tamási- előadásunkat, a Tündöklő Jeromost és a Boldog nyárfalevél című darabot, valamint az Ábel című táncszínházi produkciónkat a továbbiakban szeretnénk minél több erdélyi és Erdélyen kívüli településre elvinni, Temesvártól Máramarosig, külön figyelmet fordítva a szórványvidékekre. Természetesen az anyaországban is bemutatnánk ezeket a darabokat. Ez azért is fontos számunkra, mivel tapasztalataink szerint a színházak elég ritkán veszik elő Tamási remekműveit. Ősszel még egy új folklórműsort készülünk közönség elé vinni, az ilyen jellegű előadásaink ugyanis nagyon népszerűek, főként szabadtéren vonzanak be szépszámú közönséget.vissza...