Az éneklés szeretetével kell beoltanunk egymást - Népújság
2021-10-03

Három Maros megyei személyiség részesült rangos magyar állami kitüntetésben az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmával, amit Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán adtak át. A három kitüntetettet egymás után mutatjuk be olvasóinknak. Kásler Magda, a Maros Művészegyüttes vezető táncosa és énekese sokoldalú előadóművészi tevékenységéért, valamint az erdélyi magyar kultúra megőrzése érdekében végzett munkája elismeréseként érdemelte ki a Magyar Arany Érdemkeresztet Áder János köztársasági elnöktől. A kitüntetést Tóth László, Magyarorszság Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja adta át. 

A Maros Művészegyüttes kiemelkedő személyiségének laudációjában elhangzott, hogy tanulmányait a Bolyai Farkas Elméleti Líceum elvégzése után a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen, valamint a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem koreográfia szakán végezte. Jelenleg a Magyar Táncművészeti Egyetem kirendelt tagozatának hallgatója Marosvásárhelyen. Húsz éve hivatásos alkalmazottja a művészegyüttesnek, sok főszerepet alakít az együttes műsoraiban. Idéntől a társulat női tánckarának vezetője. Népdalénekesként is kiemelkedő, egyedi hangja jól ismert Erdélyben és külföldön is. 

Különleges hangszínével, szakmai tudásával, pozitív hozzáállásával, lendületével gazdagítja a néptáncegyüttest. Sokoldalú művésznő, aki tudását nemcsak tanulmányaival szerezte, hanem adatközlőkkel való barátsága során is. A falu világában ugyanolyan jól érzi magát, mint a Művészetek Palotája színpadán. Remek pedagógiai érzékkel rendelkezik, amit az oktatásban kamatoztat több település néptánccsoportjában. 

Lelkesedésével és szerénységével, valamint szakmai tájékozottságával mindig sikerül megszerettetnie környezetével a magyar népi kultúrát. Ugyanakkor nyitott mindenre, ami tágítja látókörét dalban, táncban, pedagógiában, irodalomban, hagyományőrzésben vagy tanulmányokban. Énekes és táncos előadóművészként a színház világa iránt is fogékony, számos felkérésnek tett és tesz eleget a színházi szférában. Sokoldalú előadóművész, jelenleg a magyar népdalénekesek legjobbjai közé tartozik Erdélyben és Magyarországon. 

Megemlíthető a népi kultúra megtartásában végzett munkája is, többek közt 2003-tól a jobbágytelki népzene- és néptánctábor népdaloktatója, 2001-től a marosvásárhelyi táncház népdaloktatója, 2016-tól a mezőbergenyei néptánctábor oktatója. Népdal- és néptáncoktatói tevékenységét számos településen igénylik, munkássága nyomán több táncos választotta a hivatásos pályát a Maros Művészegyüttesnél. 2003 óta az Öves zenekar énekese, amellyel számos projektben vettek részt külföldön és belföldön. Emellett az Üver zenekar énekese is, a koncertek mellett több fesztivál, tánctábor meghívottja, mint például a Marosvásárhelyi Forgatag, a mezőbergenyei tánctábor, a Kapolcsi Összművészeti Fesztivál. Ugyancsak az Üver zenekarral részt vesz a Hangszer-mesék projektben, amely interaktív, ismeretterjesztő népzenei előadás kisiskolások, óvodások számára. Elkötelezett híve a közös éneklés népszerűsítésének, ezért több népdaloktató foglalkozás kezdeményezője és résztvevője mind a hagyományos módon, mind a világhálón – hangzott el a laudációban.

„Mindig tiszta szívvel és szeretettel énekeltem és táncoltam”

Kásler Magda lapunk megkeresésére elmondta: 

– Nagy súlya van ennek a kitüntetésnek. Mindig tiszta szívből és szeretettel, teljes vidámsággal táncoltam, énekeltem. Sohasem éreztem munkának, sohasem éreztem, hogy bármilyen elismerést vagy különösebb köszönetet érdemelnék. Mindig örültem, hogy az emberek szeretik az éneklést, a táncot, s hogy örömet szerzek vele. Az is jó érzés, hogy kell az embereknek, hogy énekeljek, táncoljak, éneket tanítsak, hogy közösen énekeljünk. Ezt a kitüntetést mintegy pecséntként értékelem, ami arra sarkall, hogy ne hagyjam abba, felhívás, hogy még lendületesebben folytassam azt, amit eddig csináltam. Az a szeretet és öröm, ami bennem van, nem változik meg. Örülök, hogy a közös táncnak, a közös dalnak ilyen értéke van. Az, hogy a munkámat nagyra értékelik, alázattal tölt el. Igyekszem egy életformát népszerűsíteni, hogy sokat énekeljünk, sokat táncoljunk, hogy ebben találjuk meg az élet apró örömét. Ugyanis az apró örömök az élet meghatározói. Ezért próbálom megszerettetni mindenkivel a közös táncolást és éneklést. Az utóbbi évben nagyon sokat énekeltem online is, s nagyon jó visszajelzéseket kaptam, hogy a gyerekek is bekapcsolódtak az éneklésbe, miközben az anyuka tett-vett. Az éneklés szeretetével be kell oltanunk egymást! Ott kell legyen az ember szívében. Én édesapámtól gyerekkoromban örököltem az éneklés szeretetét, ő mindig fütyörészett, dudorászott, hiszen az éneklés ott volt a szívében, ott motoszkált folyton az agyában. Ezt adta át nekem is. Sok időt töltöttünk nyáron falun, Marosbogáton, bárhová leültünk, előbb-utóbb énekelni kezdtünk – mesélte Kásler Magdi, akit az elkövetkező években sokszor szeretnénk még látni és hallani a színpadon.vissza...