Népi kincseink ünnepe - Népújság
2021-09-16

Folkfórum a várban

 

Jövő hét végén népzenétől, néptánctól, hagyományőrző mesteremberek munkálkodásától lesz hangos és színes a marosvásárhelyi vár. A Maros Művészegyüttes, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány és a Pro Folk Dance Egyesület másodszor szervezi meg a Folkforum fesztivált, az egymás mellett élő Maros megyei etnikumok gazdag szellemi örökségének ünnepét.

A szeptember 24–26. között zajló rendezvény részleteiről szerda délelőtt számoltak be a kezdeményezők. A találkozóra – a Maros Művészegyüttes sajtótájékoztatóinak védjegyeként szolgáló, a soron következő esemény hangulatát előrevetítő környezetben – a várbeli történelmi és régészeti múzeumban gróf Bethlen Anikó néprajzi gyűjteményéből berendezett, Megőrzött múlt című kiállítás helyszínén került sor.

Barabási Attila-Csaba, a Maros Művészegyüttes igazgatója felidézte a két intézmény – a művészegyüttes és a Hagyományok Háza – közös álmaként született 2019-es interetnikai hagyományőrző fesztivált, amelynek hatalmas sikere a folytatásra ösztönözte, kötelezte a szervezőket. A világjárvány tavaly ellehetetlenítette a nagyobb tömegeket mozgató rendezvényt, de idén a járványügyi biztonsági előírások betartása mellett a vár újra teret biztosíthat a Folkfórumnak.

A cél: összefogni azt a sokszínű népi kultúrát, amit Maros megye képvisel, az összefogás jegyében építeni, ápolni az interetnikai kapcsolatokat. Három napon át népi mesterek, adatközlők, táncosok lakják be a várudvart és annak egyes bástyáit – tudtuk meg a Maros Művészegyüttes igazgatójától.

Kelemen László, a budapesti Hagyományok Háza főigazgatója, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány elnöke szintén a rendezvény üzenetére, a helyi értékek felmutatására, népszerűsítésére hívta fel a figyelmet. A népi kultúra rohamosan pusztul, ezért az amatőr táncosokat és minden hagyományőrzőt segíteni kell a tiszta forrás megőrzésében. Fontos, hogy kultúránk ne pusztán múzeumokba beszorítva létezzen, hanem naponta megélhető, szerethető legyen – fejtette ki Kelemen László.

A továbbiakban a program is körvonalazódott. 24-én, pénteken tánc-ház nyitja meg a rendezvényt a Kádárok bástyájában. A hivatalos megnyitó szombat délelőtt 10 órakor kezdődik. Ekkor a térségünkben eltűnőben lévő szász kultúráé lesz a főszerep, a jelenlevők egy szász együttes táncát is láthatják. A továbbiakban számos programpont váltja egymást a Maros Művészegyüttes tulajdonában levő nagyszínpadon és a vár többi részében. A színpadon mintegy ezer fellépő – köztük 15 amatőr néptáncegyüttes – mutatja meg tudását, tehetségét, a várudvaron fafaragó, ikonfestő, népviselet-készítő és kovács várja egyebek mellett a hagyományos mesterségekre kíváncsiakat. Az autentikus népviseletek iránt érdeklődők az említett Megőrzött múlt című kiállítást, valamint egy fotókiállítást is megtekinthetnek.

A néptáncműsorok az interkulturalitás jegyében fonódnak egymásba, székely, szász, román és cigány táncokat is megcsodálhatunk. A Maros Művészegyüttes a magyar és román tagozat közös produkciójával, a Közös kincs című, furulyajátékra épített műsorral fogalmazza meg az egymás mellett élő nemzetiségek harmóniáját. Az ünnepi rendezvényt Marosvásárhely testvérvárosának, Zalaegerszegnek a néptáncegyüttese is színesíti. A Folkfórum végleges programja jövő hét elejétől lesz elérhető az esemény Facebook-oldalán. vissza...