Könyv és Gyertya díjátadó gálaest - Népújság
2021-03-16

A szabadságot, hazát, nemzeti nagyságot nem adják ingyen az istenek. Kincsekért kincseket adunk. De ezek a kincsek nem vesznek el soha. Megmaradnak utódainknak, maguktól tovább nőnek – idézte a költőt Henn János műsorvezető, aki az RMDSZ Maros megyei szervezete nevében köszöntötte a díjazottakat és az egybegyűlteket a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében zárt ajtók mögött tartott gálaesten.

Idén a korábbiaknál visszafogottabban ünnepelték március 15-ét, emlékeztek mindazokra, akik által a tavasz a szabadság és a reménység ünnepe lehet. 31 éve annak, hogy százezer ember a magyar oktatásért tüntetett Marosvásárhelyen. Ez az összefogás mérföldkőnek számít a romániai magyar érdekvédelmi munkában. Ahogyan akkor, ma is erőt és határozottságot kell mutatnunk megszerzett jogaink védelméért. Ennek tiszteletére hozta létre a Maros megyei RMDSZ 2014-ben a Könyv és Gyertya kitüntetést.

Tisztelet a hétköznapi hősöknek!

Péter Ferenc, az RMDSZ megyei elnöke, a Maros Megyei Tanács elnöke kijelentette:

 – A 173 évvel ezelőtt történtek, az akkor megfogalmazott kérések ma is érvényesek. Legyen béke, szabadság, egyetértés. Legyen béke országunkban, de legyen béke mindannyiunk lelkében. Az elmúlt időszakban megtapasztalhattuk, hogy a szabadság csak lehetőség, újra meg újra meg kell küzdenünk érte. A mindennapjainkat már több mint egy éve járvány nehezíti. 

Március 15-én, a szabadság ünnepén korlátozva vagyunk szabadságunkban, munkahelyünk kerül veszélybe, tele vagyunk aggodalommal, és mégis, emberemlékezet óta nem látott összefogást, szolidaritást tapasztalhatunk. Szóljon az idei március 15-e azokról is, akik az elmúlt esztendőben félelmet nem ismerve siettek egymás megsegítésére. Szóljon az egészségügyben dolgozókról, a bolti eladókról vagy a tudományos élet képviselőiről, akik a járvány legyőzésén fáradoznak, azért fáradoznak, hogy mi gyűrjük le a járványt, és ne a járvány győzzön le minket. Szóljon ez az ünnep rólunk, akik a mostani emberpróbáló időben is kitartunk, vigyázunk magunkra, szeretteinkre. Tisztelet a hétköznapi hősöknek!

Emlékezzünk az 1848-as hősökre, akik kiálltak függetlenségünkért, ők ennyi idő távlatából is élővé teszik számunkra a múltat. Idén kicsit több aggodalommal, mint máskor, de bizakodva emlékezzünk! Merítsünk erőt abból, hogy ha 173 éve bízni tudtunk egymásban, ma is számíthatunk, támaszkodhatunk egymásra – hangsúlyozta Péter Ferenc.

A közös ünneplés, emlékezés tesz minket erőssé

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere többek között azt mondta: – A kokárda kitűzésével minden évben megmutatjuk, hogy magunkénak valljuk azt az értékrendet, amelyet március 15-e közvetít: polgári szabadságjogokat, függetlenséget és a társadalmi haladás fontosságát. Március 15. jelzi mindazokat a nagyszerű eszméket, amelyek az 1848–49-es szabadságharc eszméi voltak, és amelyek ma is érvényesek. A szabadság törékeny jószág, amit könnyen elveszítünk, ha nem vigyázunk rá. Marosvásárhelyen megtanultuk az összefogás nemes, a kirekesztés pusztító leckéjét egyaránt. 

A polgármester felidézte az 1990 márciusában történteket, amelyek leckeként maradtak meg a marosvásárhelyiek emlékezetében, és amelyek tanulsága az, hogy a szabadság nem válogat, s nincs nemzetisége. Csak akkor lehet teljes, ha mindenkit magába foglal. Vagy közös és mindenkié, vagy nem létezik. Marosvásárhely sebekkel teli története jól példázza mindezt. Az itt élők megtanulták ezt a leckét, és megtanulták azt is, hogy nem egymás ellenében, hanem közösen kell ezt kivívni. 

– Mindig bebizonyosodik, hogy megújuló erővel képesek vagyunk bátorságra és összefogásra a közös cél, a város felemelkedése érdekében. 20 év egy helyben topogás után is ugyanúgy szeretjük Marosvásárhelyt, és képesek vagyunk nap mint nap tenni érte. Egy másfajta jövőre készülünk, városunk látványos felemelkedésére, hajdan volt nagyságunk megismétlésére – mondta Soós Zoltán..

Hősök ma is élnek közöttünk 

– Templom hívek nélkül, iskola diákok nélkül, könyvtár olvasók nélkül, foghíjas Kultúrpalota március 15-i ünnepségen, a sors perverz fintora, hogy nem filmen látjuk ezeket a képeket, hanem életünkben tapasztaljuk meg – mondta egyebek mellett Vincze Loránt európai parlamenti képviselő, a FUEN elnöke. – A koronavírus miatt jobban megértjük, mi is a szabadság. Ma az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legnagyobb hőseire emlékezünk, Kossuth Lajosra, Petőfi Sándorra, Bem Józsefre, azokra, akik a történelem alakítói voltak. De hősök ma is élnek közöttünk: a kórházakban, az oltási központokban, a kutatóintézetekben, a földeken, a boltokban, iskolákban, a közszolgáltatóknál vagy a kényszerből bezárt munkahelyeken. Köszönet nekik – hangsúlyozta a képviselő, hozzátéve, hogy a Maros megyei hétköznapi hősök legkiválóbbjai részesülnek Könyv és Gyertya díjban, mert működtették a világot, a kötelezőn túl vállaltak munkát, formálták a közösséget. 

Felelevenítette, hogy 1990 tavaszán is voltak, akik nem hősnek születtek, és valószínűleg nem is akartak hőssé válni, de a magyar közösség élére álltak, tenni akarták a dolgukat, és egy picit többet. Sütő András és az ő szűk csapata a magyar anyanyelvért és a magyar iskoláért harcolt. Velük együtt tízezrek vonultak utcára könyvvel és gyertyával, és teremtették meg a legcsodálatosabb, egyben legfélelmetesebb fegyvert, a közösség erejét. Bár a hatalom megpróbálta, nem tudta megtörni a magyar közösség erejét, és a magyar szabadság kivívásához mindennap egy lépést teszünk előre – jelentette ki.

Dr. Farkas Balázs István első beosztott konzul Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviseletében Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének üzenetét tolmácsolta, Baricz Lajos pap költő, marosszentgyörgyi plébános a Hogyha madár lennék… – A szabadság dala című saját költeményét adta elő. 

Díjátadás

Idén hetedik alkalommal került sor a Könyv és Gyertya díj kiosztására. Mivel 2020-ban a járványhelyzet miatt elmaradt, idén mind a 2020-as, mind a 2021-es díjátadásra sor került. Húsz személy részesült kitüntetésben.

A Könyv és Gyertya díjjal olyan Maros megyei személyeket tüntetnek ki, akik az elmúlt évtizedekben munkásságukkal hozzájárultak a magyar közösség erősödéséhez, identitásunk megőrzéséhez, népi hagyományaink, kultúránk fenntartásához, iskoláink és az anyanyelvű oktatás fejlődéséhez, a magyarlakta térségek gazdasági fellendüléséhez. 

A zárt ajtók mögött, a járványügyi helyzet által megkövetelt óvintézkedések mellett zajlott, online közvetített rendezvényen fellépett a FillHarMoni együttes, Sebestyén Aba, a Nemzeti Színház színművésze és a Maros Művészegyüttes. Az ünnepi gálaműsor a himnuszokkal ért véget.vissza...