Táncban Elekestől a Kis-Küküllő mentéig - Népujság
2020-09-11

A Maros Művészegyüttes a kulturális élet biztos pontja maradt

 

A koronavírus-járvány a kulturális kínálat szempontjából is szegényebbé tette az idei nyarat, a marosvásárhelyi közönségnek mégsem volt igazán oka panaszra. Három intézmény – a Maros Művészegyüttes, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia és a Teleki Téka – lelkes képviselői fogtak össze azért, hogy a több hónapos mozdulatlanság után néptánc és szimfonikus zene színesítse július és augusztus heteit. 

A művészegyüttes táncosai június 30-án ,,repültek ki” először a nyilvánosság elé. Kalitkába zárt madár című néptáncelőadásuk premierjén minden szék gazdára talált a Teleki Téka udvarán, a társadalmi távolságtartás szabályai szerint kialakított nézőtéren. Ezt követően egymást váltották a szerdai folkestek. Az együttes más településekre is elvitte a fergeteges műsort, a szovátai nagyérdeműt nemegyszer ajándékozták meg táncaikkal, Szebenben pedig 500 néző előtt vitték színpadra az előadást. Augusztus közepétől új összeállítással várják a Teleki Téka udvarára a népi kultúrából töltekező marosvásárhelyieket. A legutóbb szeptember 9-én színpadra vitt, 16-án újra látható színvonalas műsor Elekestől a Kis-Küküllő mentéig kalauzolja a nézőket, a gazdag repertoárban kibédi, bihari táncok, mezőségi legényes és színpompás cigánytánc is szerepel, a líraibb pillanatokat válaszúti és vízmelléki népdalok, valamint egy szászcsávási keserves teremti meg Kásler Magda csodaszép hangján.

 

Visszaszoktatni a közönséget a beltéri előadásokra 

– Milyen tervekkel néz az elkövetkező időszak elé a Maros Művészegyüttes? – kérdeztük Barabási Attila igazgatót. 

– Szép terveink vannak, de a járványügyi helyzet miatt ingoványos talajon lépkedünk, sok a bizonytalanság, főként a külföldi kiszállásokat illetően. A hónap elején Magyarországra kellett volna mennünk, erre a határlezárás miatt nem kerülhetett sor. Október 8–10. között Budapesten, a Hagyományok Házában lenne fellépésünk, az, hogy eleget tudunk-e tenni a meghívásnak, a további rendelkezésektől függ. Jelenleg az itthoni előadások jelentik a biztos pontot az együttes életében. A Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóságtól kedvező visszajelzést kaptunk a rendezvényeink megtartására, ez jelentős könnyebbség számunkra. Szeretnénk lassan a beltéri előadásokra is visszaszoktatni a közönséget. A járványügyi előírásokat természetesen továbbra is be kell tartani, ez a nézőszám korlátozására is érvényes. A kövesdombi 400 férőhelyes termünkbe legtöbb 150 személyt tudunk beengedni. Az első itteni előadásunk a Valaki jár a fák hegyén című Kányádi-emlékműsor lesz, amit új színésszel, Marosán Csabával mutatunk be szeptember 28-án. Mivel főleg magyarországi koreográfusokkal dolgozunk, a tervezett új előadásokat egyelőre el kellett halasztanunk. Májusban például a Kocsonya Mihály házasságát szerettük volna színre vinni Novák Ferenc Tata rendezésében. Az adott helyzetben a meglévő előadásaink felújítására összpontosítunk. A gyermekekről sem feledkeztünk meg, számukra a Mátyás király álruhái című mesejátékot újítjuk fel, az azonban majd az elkövetkezőkben derül ki, hogy a járvány miatt lesz-e kereslet az iskolai előadások iránt. Az együttest megviselte a több hónapos bezártság, de jó hallani a marosvásárhelyi kultúrakedvelőktől, hogy az elmúlt hónapok korlátozásai között is az egyik legtevékenyebb intézmény maradtunk. Tékás műsorainkat nagyrészt visszatérő közönségnek mutattuk be, ezért is igyekeztünk mindig valami újat is behozni az előadásokba. A folkestek sikere arra ösztönöz, hogy a koronavírus-járvány lejárta után, az elkövetkező nyarakon is töltsük meg zenével, tánccal a Teleki Téka udvarát – összegzett a Maros Művszegyüttes igazgatója, majd azt is elárulta, hogy éppen hangszert vásárolni indul az együttes fiatal utánpótlás zenekara számára.

Nagy Székely Ildikóvissza...