Kirepültek a „táncos madarak” - Népujság
2020-07-01

Folkest a Teleki Téka udvarán

A virtuális térbe kényszerült kultúra élő megnyilatkozásaira vágyó marosvásárhelyiek előtt szélesre tárultak kedd este a Teleki Téka kapui. A műemlék épület udvarán a Maros Művészegyüttes Kalitkába zárt madár című, színekben, hangulatokban gazdag néptáncelőadásának tapsolhatott a védőmaszkos nagyérdemű. 

Az idei nyár szabadtéri rendezvénysorozatának nyitómozzanatán – a távolságtartás szabályai szerint kialakított nézőtéren – számos korosztály képviseltetett az egészen apró gyermekektől a huszonéves fiatalokon át a középkorú és idősebb kultúrabarátokig. Az egybegyűlteket elsőként Barabási Attila Csaba, a Maros Művészegyüttes igazgatója köszöntötte.

Együtt a végvárban 

Az intézményvezető történelminek nevezte a pillanatot, amikor a marosvásárhelyi táncosok több hónap szünet után újra közönségük elé léphetnek. A koronavírus-járvány miatt megbénult néptáncosszakma művészeit Barabási Attila a szárnyaszegett galambokhoz hasonlította, akik most végre kirepülhettek a bezártságból. Szárnyalásmentes időszakuk, azaz a kényszerszabadság a felső intézkedéseknek megfelelően június 15-ig tartott, ezt követően el is kezdtek készülni a bemutatandó, új műsorral. A folkest egy közös kezdeményezés – a Marosvásárhelyi Állami Filharmóniával való összefogás – részeként jött létre, az elkövetkező időszakban ugyanis a filharmónia művészei és a művészegyüttes táncosai felváltva ajándékozzák meg a nagyérdeműt egy-egy emlékezetes előadással. 

– A mai este az összetartásról szól – jegyezte meg Barabási Attila, majd köszönetet mondott Lázok Klárának, a Teleki Téka osztályvezető főkönyvtárosának, amiért befogadta a néptánc és a klasszikus zene rendezvényeit.

– Évek óta igyekszem hangsúlyozni, hogy a Teleki Téka oázis. Jól érződik az intézmény vár, végvár jellege, az, hogy ide veszély, illetve problémák esetén be lehet húzódni, akár kultúrát élvezni – emelte ki köszöntőjében Lázok Klára

A felszólalók sorát Vasile Cazan, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia igazgatója zárta. 

– A művészetnek tovább kell élnie – üzente az elmúlt hónapok nehézségeire utalva az intézményvezető, majd a filharmónia csütörtöki – 19 órakor kezdődő – estjéről szólt, amelyen a fúvósoktett játékát hallgathatják a klasszikus muzsika kedvelői. Az elkövetkezőkben heti rendszerességgel zenélnek a Teleki Téka udvarán a filharmónia együttesei – tette hozzá Vasile Cazan.

Kincsek Kalotaszegről és a Gyimesekből 

A köszöntők után a tékaudvar terebélyes diófája előtti színpadon kezdetét vette a szívet-lelket felüdítő előadás, amelyben, tekintettel a járványügyi helyzetre, a szólótáncok domináltak, de – a magánéletben is kapcsolatban lévő táncosok részvételével – fergeteges páros produkciók is helyet kaptak. Kalotaszeg és a Mezőség folklórkincsei – előbbiből a verbunk, a bogártelki legényes, a küküllőmenti pontozó és szegényes, utóbbiból gyimesi, illetve ördöngösfüzesi táncok – gyönyörködtették a nagyérdeműt, majd színes, fergeteges cigánytánc zárta a repertoárt. Az élményt Kásler Magda vízmelléki, ördöngösfüzesi népdalokkal, gyimesi, szászcsávási keservessel fokozta. 

Július második felében újabb előadásokra várja közönségét a Maros Művészegyüttes a Teleki Téka udvarára. A korlátozott nézőszám miatt ajánlatos időben helyet foglalni a 0757-059-594-es telefonszámon. Ma este – és augusztus elejég minden héten legalább egyszer – a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia művészei közvetítik a kultúra szabadságát a Teleki Téka udvarára betérőknek.

Nagy Székely Ildikóvissza...