Őszi összefoglaló, és nem csak…
2021-11-25

Ahogy megérkezett az ősz és színes ruháját felöltötte, úgy a Maros Művészegyüttes is színfoltot vitt a marosvásárhelyiek és erdélyiek életébe.

Szeptember elején, Sóváradon jelenítette meg első színfoltját, az Erdélyország szép vizei műsorral. Ezt követően szeptember végén egy nagyméretű fesztiválon voltak társszervezők, a Folkfórumon, ahol régi mesteremberek mutathatták be mesterségüket, adatközlők érkeztek, és különböző vidékek táncait, énekeit, történelmét mutatták be kiállítás és mese formájában. Mindez a marosvásárhelyi várban
került megrendezésre, ahol a Maros Művészegyüttes mellett gyerek-tánccsoportok is felléptek. Az együttes tánckara szász táncokat adott elő, néptánc- és népzenéket oktatott, közös gálaműsorral készültek a Zala néptáncegyüttessel, valamint a Közös kincs című egyedi furulyás előadást mutatták be.
Október egy nagyméretű turnéval kezdődött Budapesten, a Hagyományok Házában, ahol a határon túli hivatásos néptáncegyüttesek fesztiválján, a Valaki jár a fák hegyén című Kányádi Sándor emlékműsort adták elő. Ezt követően székelyföldön, Szentegyházán, a Mátyás király álruhái című közkedvelt, főként gyerekeknek szóló, táncos-zenés színdarabot tekinthette meg a nagyérdemű.
Az októberi hónap nagyon eseménydús és fontos időszak a Maros Művészegyüttes életében, mert a 65. születésnapját ünnepelve egy több napos programsorozatot állított össze, belevonva a gyerek-utánpótlás néptánccsoportokat is. Maros megyei székely népviselet kiállítás és élő bemutató volt
megtekinthető a Kultúrpalotában, végezetül a Maros Művészegyüttes ünnepi műsorával koronázta meg ezt a programsorozatot. Október végén Aranyosgyéresen a Mezőség mosolyával örvendeztették meg a közönséget, és a hónapot egy nívós felkéréssel zárhatták a brassói Dráma Színházban, ahol a Spektrum Színházzal közösen a Tündöklő Jeromos színdarabot mutatták be.
Novemberben a Tolerancia napja alkalmából, egy kétnapos rendezvénysorozat társszervezésében vettek részt, ahol felléptek különböző etnikumú szólisták, zenekar és a Maros Művészegyüttes román és magyar tagozatos tánckara.

Jelenleg teljes erőbedobással egy új premierrel készülnek. Advent közeledtével, ami a várakozást jelenti, ők is várakoznak, készülődnek, reménykednek, hogy a Karácsony számukra is megújulást hoz, és kedves közönségükkel korlátok nélkül újra találkozhatnak.vissza...