Imádság háború után
2017-04-17

„Kimegyek a doberdói harctérre…”

Táncképek az első világháború áldozatai emlékére

Április 26.-án este 7 órától az Imádság háború után című bemutató előadását nézhetik meg a Maros Művészegyüttes Székházában.

A magyar történelem egyik legnagyobb traumáját jelentő eseménye e háború. Az emlékezés kövei ott vannak szinte minden magyar faluban, városban impozáns emlékművek, szobrok formájában. Minden falu számon tartja név szerint az elesetteket. A háború kitörésének centenáriumán szeretnénk újra felidézni az áldozatok, hősi halottak emlékét. A táncjáték fontos eleme a háborús témájú magyar líra, amely kortársként éli meg és dokumentálja a művészet erejével e szörnyűségeket. Valós izgalmat jelentenek a lövészárkokban született háborús naplók és a frontkatonák háborús visszaemlékezései, e háborús borzalmakat is megidézve teszünk táncos visszaemlékezést nagyapáink életét meghatározó háborúkra. Mert idézzük az elveszetteket, embert és hazát.

Nagy szívvel, szeretettel készítettük  e táncjátékot, ajánljuk az idősebb nemzedéknek, akik nálunk többet tudnak a háborús szenvedésekről, de feltétlenül ajánljuk   a fiataloknak , akiknek ez ugyan történelem, de a háború iszonytató világának a művészeten keresztül való megismerése becsesebbé, értékesebbé teszi a békés világunk értékeit,örömeit.                

Koreográfus: Varga János

Koreográfus asszisztense : Hajdú Flórián

Zene : Bonczó István

Meghívott vendégművész: Tollas Gábor  István

Díszlet : Boka Gábor

Jelmez: Bandi Kati

Tánckarvezetők : Nagy Levente – Lehel, Törzsök Zsuzsanna

Igazgató: Barabási Attila-Csabavissza...